Ostale pobude: Dekada za vključevanje Romov 2005 - 2015

Dekada za vključevanje Romov je mednarodna pobuda, ki združuje vlade sodelujočih držav, medvladne in nevladne organizacije ter romsko civilno družbo z namenom boja proti izključenosti Romov, revščini in diskriminaciji znotraj regionalnih okvirjev. 

Države, ki so vanjo vključene: Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Makedonija, Črna Gora, Romunija, Srbija in Slovaška. Dodatno sta se dekadi poleti 2008 priključili: Albanija in Bosna in Hercegovina.

Poleg naštetih držav v dekadi sodelujejo tudi različne mednarodne institucije: Svetovna banka, Open Society Institute, Razvojni program Združenih narodov, Svet Evrope, Razvojna banka Sveta Evrope, OVSE (Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODHIR) – Kontaktna točka za Rome in Sinte), Evropski forum za Rome in potujoče skupine, Evropski center za pravice Romov ter Sklad Svetovne banke za izobraževanje Romov.

Glavna cilja dekade sta: pospešiti proces v smeri izboljšanja položaja Romov preko vključitve Romov v proces sprejemanja odločitev in nadzorovati ta proces na transparenten in preverljiv način. Poleg tega so prioritete tudi spodbujanje in krepitev vključenosti Romov ter izmenjava primerov dobrih praks ter izkušenj, zlasti pa izboljšanje položaja romske skupnosti na štirih prednostnih področjih dela dekade, in sicer: zaposlovanja, izobraževanja, zdravja in bivalnih razmer.

 

Vir: 

Republika Slovenija, Urad za narodnosti [online], dostopno na: http://www.un.gov.si/si/manjsine/romska_skupnost/mednarodni_dokumenti_in_mednarodno_sodelovanje/