Desetletje vključevanja Romov 2005 - 2015

Desetletje vključevanja Romov 2005–2015 je nova politična zaveza vlad evropskih držav, da bi odpravili diskriminacijo do Romov in zaprli nesprejemljive vrzeli med Romi in preostalo družbo. Desetletje se osredotoča na prednostna področja izobraževanja, zaposlovanja, zdravja in bivanja ter zavezuje vlade, da upoštevajo še druga ključna vprašanja revščine, diskriminacije in integracije načela enakosti spolov.

Desetletje je mednarodna pobuda, ki združuje vlade, medvladne in nevladne organizacije kot tudi romsko civilno družbo.

Dvanajst držav, ki trenutno sodelujejo v Desetletju, je: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Makedonija, Črna gora, Romunija, Srbija, Slovaška in Španija. Slovenija, ZDA, Norveška in Moldavija imajo status opazovalca.

Desetletje vključevanja Romov 2005–2015 deluje v skladu formalnih pogojev Desetletja. Temeljni elementi delovanja so: nacionalni načrti ukrepov, koordinacija politik, izmenjava izkušenj, pregled in prikaz napredka, sodelovanje Romov in zagotavljanje informacij ter strokovna podpora.

Desetletje vključevanja Romov 2005–2015 ni še ena nova institucija, birokracija ali sklad. Sodelujoče vlade morajo zagotoviti sredstva za doseganje rezultatov, prav tako uskladiti svoje načrte z instrumenti financiranja s pomočjo multinacionalnih, internacionalnih in bilateralnih donatorjev. Spletna stran: http://www.romadecade.org/index

 

Informacije o organizaciji pridobljene na njihovi spletni strani.